fallback

Вадят български паспорти на двама от заложниците на "Хамас", ако поискат това

Денков: Страната ни поддържа максимален контакт с израелските власти

07.11.2023 | 13:40 Автор: Тодор Петров

Двама от заложниците на групировката "Хамас" са с български произход. В момента страната ни поддържа максимален контакт с израелските власти, така че те да могат да преговарят и да търсят възможности за тяхното освобождаване. Двамата пленници на "Хамас" с български произход са израелски граждани, коментира премиерът Николай Денков.

"Те са с български произход, техните баби и дядовци са живели в България, а след това са заминали за Израел. Всичко, което държавата може и трябва, е направено", заяви премиерът.

При желание от страна на двамата заложници, страната ни ще съдейства за издаването на български паспорти.

И тъй като държавата ни няма система, в която да следи всеки български гражданин по света, е необходимо да бъде избран най-добрия вариант за връщането на пленниците на "Хамас" в родината им. 

"Вариантите са няколко – първо да поддържат връзка с властите в Израел. Вторият вариант е да поддържат връзка с Египет, защото там е единственият изход", коментира доц. Милен Иванов – заместник-ректор на МВР Академия.

Вече един месец 242-ма души са държани от "Хамас". 4-ма заложници бяха пуснати от военната групировка досега. Един човек беше освободен от израелската армия. 

"Хамас" твърди, че държи заложниците в тунелите под Газа. Според информация до момента сред задържаните има 20 деца и между 10 и 20 души над 60-годишна възраст.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback