Габриел: Основите, заложени в Конституцията, са задали пътя ни към ЕС и НАТО

Вицепремиерът участва в първата годишна среща на Балканския конституционен форум

27.10.2023 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Габриел: Основите, заложени в Конституцията, са задали пътя ни към ЕС и НАТО

Демокрацията, правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права са основата, върху която градим обединена Европа. Конституцията е пазител на тези споделени ценности и принципи. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на първата годишна среща на Балканския конституционен форум. Домакин на срещата е Конституционният съд на Република България, с председател Павлина Панова.

Тя подчерта, че Конституцията не създава обикновена система от норми, а залага философия и ценностен консенсус.

"Основите, заложени в Конституцията, са задали пътя на цивилизационния избор, който страната ни е направила чрез присъединяването си към Европейския съюз и НАТО", каза още Мария Габриел.

Участниците в Балканския конституционен форум подписаха Меморандум за учредяването му. С подписването на Меморандума към Форума официално се присъединиха конституционните юрисдикции на България, Албания, Косово, Северна Македония, Турция и Черна гора.

"Балканският конституционен форум е пример за доброто сътрудничество между конституционните съдилища на Балканите. Той има потенциала да се превърне в обща платформа за обмен на добри практики, идеи и опит между участващите юрисдикции в сферата на конституционното правосъдие", заяви вицепремиерът.

Снимка: Прессекретариат МВнР


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нар
преди 9 месеца
Без да се пита народа иска или не иска съюз с убийци сатанисти такива каквито са ЕС и нато Сигнализирай за неуместен коментар