fallback

СЗО призова към бдителност за птичи грип в Европа

Птичи грип беше установен в Германия, Холандия и Великобритания

18.11.2014 | 21:14 Автор: Ирина Георгиева

СЗО призова към голяма бдителност във връзка с опасността от разпространението на птичи грип във фермите в Европа, предаде AFP, съобщи агенция Фокус.

Организацията не знае дали появилият се вирус H5N8 може да заразява хора, но не изключва подобна възможност.

Изявлението беше направено във връзка със случаите на птичи грип, които бяха установени във ферми в Германия, Холандия и Великобритания.

За първи път от 6 години насам беше открит птичи грип в британска птицеферма. Интерфакс предаде, че е намерен в графство Йоркшир. Според експертите регистрираният случай е несмъртоносен за човек.

"Ние сме длъжни да признаем, че първият регистриран случай невинаги съвпада с първия действителен случай на заразата и това е причината да се обособи карантинна зона около фермата, където е регистрирано заболяването, и внимателно следим за обстановката в цялата област." - каза Найджъл Гибънс, предаде Фокус.

Карантинната зона в момента е в радиус от 3 километра и в нея се ограничава търговията с птици и птичи продукти. Радиусът на зоната с повишен риск е 10 километра. 6000 патици от ферма в Афертън ще бъдат умъртвени. 

"Опасността за обществото е много малка и не съществува риск за хранителната верига. Предприемаме временни и крути мерки всички птици в областта с повишена опасност да бъдат унищожени, за да не допуснем по-нататъшно разпространение на вируса. Провежда се щателно разследване. Имаме голям опит при ограничаването и прекратяването на епидемии от птичи грип във Великобритания." - се казва допълва в заявление на министерството. 

Междувременно и холандските власти извършват проверки в птицеферми след откриване на случай на силно заразен щам на птичия грип, който може да бъде прихванат и от хора, предаде AFP.

Здравните власти в неделя забраниха търговията с пилешко месо в страната, след като в Хекендорп беше регистрирана „силно патогенна” форма на птичия грип, която е много опасна за птиците и може да заразява и хора.

Заради болестта днес трябва да бъдат убити около 150 000 пилета във ферма в Хекендорп. В момента властите проверяват около 16 птицеферми в радиус от 10 километра.

 

fallback
Още от България
fallback