fallback

Президентът връчи Почетния знак на държавния глава на Крисия, Хасан и Ибрахим

МС даде допълнителни 300 240 лева по програмата за стипендии за деца с изявени дарби.

17.11.2014 | 18:00 Автор: Ирина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев връчи Почетния си знак на 10-годишните Крисия, Хасан и Ибрахим, спечелили второ място за България на конкурса „Евровизия“ 2014, който се проведе в Малта, предаде президентският пресцентър. 

Държавният глава поздрави децата за техния голям успех и им благодари, че са накарали българите да се гордеят с представянето им на конкурса. Децата разказаха своите впечатления от „Евровизия“. 

Росен Плевнелиев покани Крисия, Хасан и Ибрахим да участват в концерта „Българската коледа“, който традиционно се превежда в Народния театър на Коледа. 

Малко по-рано през деня (17 ноември) министърът на образованието и науката Тодор Танев посрещна талантите на летище София. Там той отбеляза, че е "по-добре да посрещаме децата си на Терминал 1, а не да ги изпращаме на Терминал 2.

"Целта ни е държавата, частният сектор и гражданското общество да работят заедно, за да можем вместо да изпращаме талантите на България на терминал 2 на софийското летище, да ги посрещаме с овации." - заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Образователният министър покани малките таланти, техните родители и преподаватели на среща в МОН, където да бъдат споделени добри практики за съвместна работа в името на всички млади таланти на България. 

"Изключително важни за децата и тяхното развитие са извънкласните форми на обучение, които допълват формалното образование и възпитанието у дома. За щастие у нас извънкласните дейности се развиват по изискванията на ХХI век. За пример служи работата в Обеднените детски комплекси. Прекрасните преподаватели в два от тях – в Разград и в Шумен, дадоха всичко от себе си и подкрепиха талантите на Крисия, Хасан и Ибрахим, които ни представиха отлично на детската Евровизия" - коментира министър Танев и допълни, че вярва повече от всичко в професионализма на българските учители.

"Щастлива съм, че се представихме добре! Честитя на Италия успеха!", бяха първите думи на Крисия. Заедно с  Хасан и Ибрахим те се спряха за миг пред журналистите и малката красавица сподели, че така и не е очаквала да спечели първо място. "Радвам се, че сме на второ, но и на трето също щях", каза тя и благодари на всички, които са ги подкрепяли.

Преди дни правителството засвидетелства ангажимента си към талантливите деца у нас. МС  даде допълнителни 300 240 лева по програмата за стипендии за деца с изявени дарби.

Нашите участници ни представиха на световно ниво на Международния конкурс за детска песен на Евровизия в Малта. Те заеха второ място със 147 точки сред останалите 15 песни на другите държави участнички с песента „Планетата на децата", която звучи убедително като саундтрак към филм. И нищо че текстът е на български, и не всички участници го разбират, музиката е силно въздействаща. Написана е от Евгени Димитров и колегите му от „Ку-ку бенд", а текстът е на Крисия, като Ивайло Вълчев само го дообработва.

 

fallback
Още от България
fallback