Почитаме паметта на загиналите в катастрофи

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005г. денят е обявен да се отбелязва всяка трета неделя на ноември

16.11.2014 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева

Още по темата

На 16 ноември за девета поредна година ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при ПТП, припомнят от МВР. С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005г. денят е обявен да се отбелязва всяка трета неделя на ноември.

Ръководни служители на Пътна полиция и Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението се включват в инициативите, посветени на отбелязването на Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. След сутрешната неделна литургия в храм –паметник “Александър Невски” служители на Българската православна църква ще отслужат панихида в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Възпоменателни молитви и панахиди се извършват още от петък в богослужебните храмове на основните религиозни вероизповедания в страната.

В 11.30 часа пред “брояча на катастрофите” на Военномедицинска академия в столицата в памет на загиналите е предвидено да бъде представена възпоменателна инсталация. На място, ръководни служители от Пътна полиция ще предоставят информация за пътно-транспортния травматизъм в страната. В Центъра по кръводаряване на Военномедицинска академия и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде даден старт на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември в цялата страна. 

Партньори в инициативите за отбелязване на Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия са БЧК, Пътна полиция, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Националния съвет на религиозните общности в България, както и основните религиозни вероизповедания, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти.


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма