fallback

Детство без сълзи - истории за деца в риск

Сборник с разкази за деца, които растат без родители или изкарват детството си в поправителни училища, излезе преди дни на книжния пазар у нас

15.11.2014 | 12:58 Автор: Красимир Кирев

„Детство без сълзи“ събира в себе си 27 реални истории за деца в риск. Целта е да се промени отношението на обществото към тях, каза пред Б-я он ер авторът на книгата Александър Миланов, който от години работи в областта на защитата на правата на децата и развитието на приемната грижа.

Това е второ, разширено издание на книгата, придружено от аудиодиск. В предговора към изданието социалният антрополог Харалан Александров посочва кратко и точно, че авторът не спестява на читателя нищо от ужасяващата реалност на институциите за деца. Приходите от продажбите ѝ ще бъдат дарени за развитието на приемната грижа в България, така както се е случило със средствата събрани след издаването на Детство без сълзи за първи път. По данни на неправителствени организации всяка година около 2000 новородени , както и малки деца попадат в домове.  Над 6000 българчета се нуждаят от родители, тък като в момента живеят в  социални институции. Своето семейство в лицето на Мария Благоева са открили три деца.Приоритет на държавата е закриването на домовете и извеждането на децата в приемни семейства или връщането им при биологичните родители.  Онова, за което човек не е подготвен, когато се сблъсква с реалността в социалните домове е самотата казва в края на срещата ни Александър Миланов.

 

fallback
Още от България
fallback