В разгара на сезона на консервите сме. Според дълголетна традиция много българи предпочитат да правят домашна зимнина, вместо да купуват консерви от магазина. Оказва се обаче, че те излизат все по-скъпо заради инфлацията и по-високата цена на тока.
31-годишната Ива Цанева от Джулюница всяка година консервира зеленчуци и плодове за зимата и пълни избата с компоти, сладка, туршии и лютеници. Тази есен направила над 50 бурканчета с лютеница по рецепта на баба си.
"Традицията повелява в нашето семейство да се прави всичко от ръката на жената. Спазвам една рецепта - на десет килограма домати, шест килограма пипер, два килограма патладжан и един килограм моркови", сподели тя.
За лютеницата Ива Цанева разчита на домати, които са собствено производство, но купува останалите зеленчуци от пазара, което оскъпява зимнината.
"Бурканчето с лютеница в сравнение с предни години излиза доста по-скъпо. Ние произвеждаме доматите, но цената на всички препарати, с които се пръскат, водата, с която поливаме, скочи", коментира още Ива.
Зеленчуците на пазара пък са с високи цени заради големите разходи на производителите.
"Зеленчукопроизводителите имат много разходи, подбиват ни много вносните стоки", каза производителят Маргарита Рахнева.
"Препаратите са много скъпи, това много ни дърпа назад и това се отразява", поясни производителят от село Джулюница - Марин Петров.
Вижте повече в репортажа.