fallback

Вече може да бъде измерен рискът от развитие на диабет от 4 до 7 години преди появата му

14.11.2014 | 16:32 Автор: Йоана Недева

България е на последното 30-о място сред европейските държави по условия за лечение и профилактика на диабета. За това алармират от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в Световния ден за борба съз заболяването. Терапията на неизлечимата болест струва на страната ни 350 млн. лв. годишно.

Над 570 хиляди българи страдат от диабет. От тях едва една четвърт полагат добри грижи за контрол на заболяването си. Още приблизително около 300 000 не са диагностицирани. От 5 до 15 години по-кратък живот живеят хората, болни от захарен диабет. Една четвърт от пациентите са с добър контрол, но 40% имат усложнения -  най-често сърдечно съдови, бъбречни, слепота – дори още преди диагностицирането. Цифрата обаче може да е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по голям от тези с диагностициран захарен диабет.

Какъв е изводът ?

Хората се изследват след появата на клиничните белези.

Защо?

Защото не знаят, че днес  вече съществува метод за диагностициране, който позволява безконтаткно да се оцени риска от развитие на болестта от 4 до 7 години преди появата на клинични белези. Този метод дава възможност на всеки в риск да предотварти развитието на захарната болест.

Методът за ранно откриване на захарен диабет вече ще се прилага в София. От 17 до 21 ноември безплатни профилактични прегледи ще се провеждат в клиника "Ресбиомед".

Повече по темата, вижте във видеото:

 

fallback
Още от България
fallback