ВСС ще проверява как е избран съдията по делото за КТБ

Специална комисия от ВСС ще проверява как е бил избран съдия-докладчикът по делото за несъстоятелността на КТБ

13.11.2014 | 18:08 Редактор:
ВСС ще проверява как е избран съдията по делото за КТБ
ВСС ще проверява как е избран съдията по делото за КТБ

До крайната мярка се стигна след коментарите, че изборът е станал чрез манипулация на системата за случайно разпределение на делата в Търговското отделение на Софийския градски съд. ВСС призова също съдебната власт да не се използва за аргументиране на различни тези от политическите партии, заради спорния казус с откраднатите тефтери на Филип Златанов.

Проблеми с протоколите и с магистратите, участвали в жребия, както и обяснението за срив в системата за случайно разпределение на делата, точно когато се е теглил съдия-докладчикът по делото КТБ, станаха повод за съмненията за манипулации. По тази причина 5-членна комисия ще проверява начина, по който е разпределено делото за несъстоятелността на КТБ.

"Да се извърши проверка за начина, по който е било разпределено делото за несъстоятелността на КТБ, като тази проверка да бъде извършена от комисия, която включва трима членове от ВСС Велина Карагьозева, Незабравка Стоева и Румен Георгиев, като освен тях, комисията ще включва и двама компютърни специалисти", коментира Соня Найденова - член на ВСС.

"И в рамките на максимум 10 дни, комисията в рамките на този петорен състав да извърши проверка, кои да бъдат оповестени има ли нарушения, както се твърди, че има и се внушава няма ли и изобщо как е било извършено делото за несъстоятелност на КТБ", обясни Найденова.

По казуса с тефтерите на Филип Златанов от ВСС бяха категорични, че няма да упражнят институционален контрол върху прокуратурата. По повод политическите изказвания, които сравниха случая „Златанов“ с този в „Костинброд“, от ВСС призоваха:

"Такива политически коментари да не бъдат спекулативни и да не бъдат използвани за обосноваване на 1 или друга позиция, като се използва съдебната власт за удобно извинение за една или друга теза на политическа партия", заяви Найденова.

"За въпросните тефтерчета и от дебатите стана ясно - конкретните доказателства са отговорност на лицата, на които са поверени по наказателния процес. Така че няма спор, а оттам нататък по нататъшните интерпретации мисля, че станаха достатъчно ясни ", коментира министърът на правосъдието Христо Иванов.

По-рано през деня главният прокурор призова също  да спрат обвиненията на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса с изчезналите тефтери на Филип Златанов. От изказването на Цацаров стана ясно, че заради начина, по който се съхраняват веществените доказателства е започнала проверка в столичното следствие.