fallback

571 души са загиналите по пътищата у нас от началото на годината до момента

Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата група участници в пътното движение

13.11.2014 | 16:07 Автор: Ирина Георгиева

От  1 януари до 12 ноември по пътищата на страната ни са загинали 571 и са ранени 7 412 граждани. Това заяви министър Веселин Вучков на пресконференция в МС по повод предстоящия Световен ден на възпоменание на жертвите на ПТП, предаде МВР. Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата група участници в пътното движение – 48% от общия брой на загиналите и 34% от ранените пешеходци за последните десет месеца. Един от акцентите в отбелязването на световната инициатива на ООН в България през тази година ще бъде безопасността на възрастните пешеходци, отбеляза министърът на вътрешните работи.  

Вучков очерта тенденцията на намаление с почти 50% на жертвите при ПТП през последните 6 години, като през настоящата година има тревожен ръст. Според него е необходима непрекъсната координация на усилията за подобряване на пътно-транспортния травматизъм. 

"Безопасността на движението е споделена отговорност. Тя не е по силите само на една институция или организация. Най-добрата почит към жертвите и солидарност към пострадалите ще бъде да работим целенасочено за ограничаване на тежките инциденти на път." - смята Вучков.

Припомняме, че с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година, всяка трета неделя от месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия. През тази година определената дата е 16 ноември.

fallback
Още от България
fallback