fallback

Нинова: Борисов се отказа от смяната на 3 март с 24 май, прах в очите ли хвърля?

Лидерът на БСП призова президента да предложи свои проекти за конституционни промени

27.09.2023 | 12:16 Автор: Михаела Кирилова

"Днес чухме, че Борисов се отказва от смяната на националния празник в Конституцията. Вярно ли е, че ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни длъжности? И вярно ли е, че и съдебната реформа няма да остане в този вид след разбиващите коментари на всички професионални гилдии? Ако това е така, това означава, че цялото предложение за конституционни промени е прах в очите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в пред медии в Народното събрание.

Тя припомни, че правната реформа в Конституцията е предложена от ПП-ДБ и ако ГЕРБ не я подкрепят, дискусията става безпредметна и загуба на време.

"Имаме и един призив към президента, който отправяме са пореден път - дойде времето той да предложи своя проект за Конституция. Ако ще има смислен дебат, нека и президентът даде своите предложения и да седнем да разговаряме сериозно, добави Нинова.

И подчерта, че конституционните промени в този си вид, както ще бъдат гласувани в парламента следващата седмица, няма да получат и един глас от БСП.

"Борисов заяви още, че Конституцията и законите по ПВУ са най-важните неща за сглобката, но в последните две седмици, в които НС работи извънредно, няма закони по ПВУ. По цял ден се разправят и делят постове и власт, но закони по ПВУ не гласуват. И другата седмица излизат в отпуска. Това е политическо лицемерие", категорична бе Корнелия Нинова.

Тя коментира още, че социалистите биха подкрепили 9%-овата ставка на ДДС за ресторантьорите да се запази и определи като неправилна стъпка предложението на Асен Василев за бонус при сигнали за укриване на данъци.

Като "добър знак за успех на всички наши кандидати" тълкува Нинова изтегления номер 1 на коалиция "БСП за България" за предстоящите местни избори.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback