fallback

Откриха паметник на Георги Марков в София

Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков", а идейният проект - на скулптора Данко Данков

11.11.2014 | 14:36 Автор: Ирина Георгиева

Паметник на писателя дисидент Георги Марков беше открит на 11 ноември на площад "Журналист" в София. Президентът Росен Плевнелиев откри монумента  в рамките на двудневната международна конференция под наслов "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България". Тази година се навършват и 85 години от рождението на Марков.

Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков", а идейният проект - на скулптора Данко Данков.  През 1969 г. писателят напуска страната и заминава за Италия. След това се установява в Лондон, където започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си , а по-късно  сътрудничи и на "Дойче веле" и "Свободна Европа".

"Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на Георги Марков, за да не се превръща повече България в заложник на каквато и да е тоталитарна власт. И моля, нека всички заедно тук, когато чухме най-важната думичка "свобода" да си дадем сметка, че комунистическият режим колкото и да беше силен, колкото и да беше нечовешки не успя да отнеме най-важното на човека - неговата свобода." - коментира Плевнелиев.

 

fallback
Още от България
fallback