Нинова: НС да отмени решението за зърното, управляващите оглупяват все повече

Лидерът на БСП заяви, че хаосът в сектор "Земеделие" се задълбочава

20.09.2023 | 10:17 Редактор: Михаела Кирилова
Нинова: НС да отмени решението за зърното, управляващите оглупяват все повече

БСП внася предложение НС да отмени решението си, с което вдигна забраната за внос от Украйна и да приеме обратното решение - да наложи отново забрана за внос на стоки от Украйна. 

"Както виждате, хаосът в сектор "Земеделие" се задълбочава, няма конкретни решения, има недоволство сред земеделците, има опит да ги настройват едни срещу други, тази агония не може да продължава дълго. Секторът се нуждае от преструктуриране и от стратегически решения", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Предложението на социалистите е за разширяване обхвата на забраната - зърнени култури, плодове и зеленчуци, мляко и месо, мед. Списъкът се разширява, тъй като виждаме, че има проблеми в тези сектори, земеделците също ги поставиха", добави Корнелия Нинова.

"Очевидно е, че европейските лидери започват да поумняват, докато управляващите в България обратното - оглупяват все повече. Този сектор и в Европа, и в България е ключов и тези, които са отговорни държавници взимат решения на защита на родното си производство“, посочи още лидерът на българските социалисти.

Нинова очаква подкрепа от политическите сили, които и първия път гласуваха забраната да остане, но изрази надежда тези, които предложиха и подкрепиха падането на забраната да са си променили мнението.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR