"Пореден шамар": Зърнопроизводители обвиниха правителството в липса на подкрепа

Три партии настояха вносът на украинско зърно да бъде разрешен след 15 септември

13.09.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Вносът на украинското зърно на фокуса на депутатите и правителството. Зърнопроизводителите обвиняват правителството в "липса на държавна подкрепа за сектора" и искат забраната за внос на украинско зърно да продължи.

"Пореден шамар срещу нас, зърнопроизводителите. Утре войната ще свърши. Тогава Украйна ще бъде огромен производител, както на продукция, така и на преработена стока", заяви членът на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов.

Вносът да бъде разрешен след 15 септември, предложиха депутати от управляващите коалиции "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, с подкрепата на ДПС.

Пред ресорната комисия земеделският министър Кирил Вътев заяви, че очаква решението на депутатите като се надява то да е задълбочен анализ и да защитава националния интерес.

"Идеята, че това ще унищожи българското земеделие не е вярна. Цената на олиото, месото, яйцата, се определя от суровините, които идват в България. В момента слагаме тежестта на потребителите", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков.

Против се обявиха от "Възраждане".

"Силно се надявам да видим на улиците трактори и комбайни. Случващото се е заради интересите на една много малка част от предприемачите в България", смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според финансовия министър Асен Василев забраната на вноса на зърно от Украйна, наложена от служебния кабинет, е нанесла щети на бюджета за над 146 милиона лева. 

"С това непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и олио", коментира Василев.

Подкрепата си за вдигане на забраната изрази и премиерът Николай Денков. 

"Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне най-вече хората с ниски доходи, и ще увеличи приходите в бюджета", категоричен е министър-председателят.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България също приветства предложението.

"Подкрепяме отпадането на забраната, защото предприятията за производство на олио продължават да изпитват недостиг на суровина в страната. Най-накрая здравият разум надделя и България се върна към националноотговорна икономическа политика", посочват в своя позиция.

А зърнопроизводителите са категорични, ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към протестни действия.

Правителството ще поиска от ЕК допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители. Кабинетът ще се включи в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България към гръцките пристанища.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доктор Хук
преди 9 месеца
Какво да се коментира,клавиатурата отказа да пише,толкова е възмутена!!!! Сигнализирай за неуместен коментар