Асен Василев: Забраната за внос на зърно от Украйна е ощетила бюджета с над 146 млн. лв.

Правителството ще поиска от ЕК допълнителна компенсация за загубите на българските земеделци

13.09.2023 | 13:52 Редактор: Михаела Димитрова

Като "гореща" определи темата за забрана на внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително и в България, премиерът акад. Николай Денков. Зърнените производители искат забраната да продължи и обвиняват правителството в "липса на каквато и да е била държавна подкрепа за сектора".

Акад. Денков определи твърдението като невярно и посочи, че е добре и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания. На този фон финансовият министър Асен Василев съобщи, че наложената от служебния кабинет забрана за внос на зърно от Украйна е нанесла щети на бюджета за над 146 милиона лева. 

От началото на септември властта проучва европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Правителството ще обсъди и предложения механизъм за справяне с проблема като временна мярка и ще поиска от ЕК допълнителна компенсация за загубите на българските земеделски производители, особено на тези със слънчоглед.

Кабинетът ще се включи в коридорите за износ на зърно от Украйна през България към гръцките пристанища и също така ще бъде засилен фитосанитарният контрол при вноса и износа, за да може да се гарантира здравето на българските граждани. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR