Радев: Системата за ранно предупреждение за бедствия трябваше да работи от 1 септември

"Очаквам задълбочен анализ на реакцията на държавата при природни бедствия", заяви президентът

11.09.2023 | 20:27 Редактор: Вяра Димова

Очаквам задълбочен анализ на реакцията на държавата при природни бедствия. Системата за ранно предупреждение трябваше да започне да действа в България от 1 септември. Трябва да се провери защо това не се е случило. Това коментира държавният глава Румен Радев във връзка с наводненията по Черноморието.

"Дали има човешка грешка ще установят компетентните органи. Аз очаквам да се извърши един задълбочен анализ за това как действат местните власти, как действа държавата, каква е подготовката за природни бедствия, как държавата реагира, когато се случи. Направете вие сами един паралел, когато се случи наводнението в Карловско, то беше много страшно, спомнете си как изглеждаха тези села", посочи президентът пред журналисти в Гърция, където посети 87-ото издание на Солунския международен панаир.

"Има една разлика между Карлово и всички други наводнения - в Карловско нямаше жертви, но от първите часове там беше мобилизирана армията, бяха модулните формирования за наводненията, пожарна и МВР, отрядът от Софийска община, хеликоптери. Там бяха министри от първите часове и стояха дълго време", каза още Радев.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)