fallback

Борис Попиванов: В ГЕРБ останаха министерствата с основните средства- европейски и български

Реформаторският блок взе най-трудните ресори, но усещането е, че сами си ги поискаха, коментира политологът

09.11.2014 | 10:32 Автор: Мариета Иванова

Ресорите с основните средства- и европейски, и български, ще бъдат контролирани от ГЕРБ, коментира в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков политологът Борис Попиванов. Той се съгласи с твърдението, че Реформаторският блок е взел много трудни ресори и допълни, че „усещането е, че сами са си ги е поискали”. Това са ресори, където очакванията са най-големи, където хората искат най- много и където най-трудно осъществимо е да се направи нещо изключително или голяма реформа”, посочи експертът.

Конкретно за предизвикателствата пред Петър Москов и сектора на здравеопазването Попиванов коментира, че на новия министър може да му се наложи да „реформира модела, заложен от бившия лидер на собствената му партия- Иван Костов, тъй като това, което  съществува като здравна системата в България беше оформено като модел от края на 90-те години”.

Попиванов подчерта, че „целият проблем в здравеопазването е по линия на съответствието на финансова обезпеченост от една страна, а от друга- обществения интерес. В крайна сметка държавата не винаги може да бъде фирма, която  е само на печалба, особено когато предоставя здравна помощ. Трябва да се гледа и как да се помогне на хората”.

Според политолога критиките срещу Божидар Лукарски и избирането му за министър на икономиката са инициирани от негови противници, както вътре в блока, така и в самото СДС.

„Като се казва, че той- Лукарски, е получил страшно важен ресор- реално той не е толкова важен, особено след разделянето на министерството и създаването на отделни ведомства - на туризма и енергетиката, където има концентрирани много държавни средства. В една икономика, където преобладава частната собственост, това министерство  придобива предимно регулативна функция, при която именно юридическото образование може да е полезно”.

За политолога голямата изненада е била подкрепата на АБВ за правителството.

„Когато се отделяха от БСП посланията бяха, че са основен опонент на десницата и на ГЕРБ, а не на БСП. От БСП повтаряха, че АБВ ще бъдат патерица на Борисов, и сега БСП получават подарък за своята реторика. Проблемът при г-н Калфин не е свързан с неговите качества, проблем е самото министерство, където подобно на здравеопазването, са концентрирани страшно много очаквания с много малко възможности за маневриране и ще е много трудно, който и да било на този пост, дори и самият Калфин да постигне резултати, които да му бъдат признати за успех. Проблемът там е такъв, че всеки социален министър се обявява за неуспешен. И това е изключително голямо предизвикателство,” заяви Попиванов.

Промяната в реториката на ДПС политологът коментира, че е резултат от неосъществяването на това, „което си бяха наумили-да докажат, че стабилно мнозинство без ДПС не става- било в ляво или в дясно с ГЕРБ.  И понеже не се получи това- нормално изпадат в истерия, че напразно са свалили собственото си правителство”.

 

fallback
Още от България
fallback