fallback

Правителството на Борисов не e кабинет на малцинството, заяви Цачева

На първото заседание на новия кабинет се очаква да стане ясно и кога ще се разгледа законопроект за актуализацията на бюджета

08.11.2014 | 16:32 Автор: Мариета Иванова

Подписаното коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок не прави новия  кабинет правителство на малцинството, защото кабинета „Борисов” се подкрепя от по-голям брой парламентарно представени групи. Това коментира председателят на 43то Народно събрание Цецка Цачева пред Дарик радио.

В сряда, когато се очаква да бъде и първото заседание на новото правителство, ще стане ясно кога ще се разгледат законопроектите с актуализацията на държавния бюджет и на Здравната каса. Още не е решено и дали новото правителство ще внесе свои проекти или ще разгледа актовете, внесени от служебния кабинет. Не е ясно и кога ще бъде разгледан проекта на ДПС за КТБ, но Цачева категорично заяви, че е „за” обявяването на имената на публичните личности с влогове и депозити в банката. Тя допълни още, че по време на консултациите за съставяне на правителството, политическите сили са се обединили, че трябва да се смени цялото ръководство на БНБ, заради пропуските в надзора на КТБ.

От ГЕРБ предвиждат и консултации с политическите сили, обществото и неправителствените организации за промяна на Конституцията. Цачева посочи, че е необходима промяна в основния закон, за да се раздели Висшия съдебен съвет на две камари.

Обмисля се и създаване на нова парламентарна структура в Народното събрание, която ще се занимава с монополите и потребителските права, както и сливане на НАП и Агенция „Митници”.

 

fallback
Още от България
fallback