fallback

Финансирането на лечението на мозъчните заболявания е недостатъчно

07.11.2014 | 19:04 Автор: Ирина Георгиева

Около два милиона българи и всеки трети европеец страдат от заболяване, свързано с дейността на мозъка. Данните са от проучване на Европейския мозъчен съвет. Според специалистите, у нас има неравнопоставеност между значимостта на мозъчните заболявания и финансирането, осигурено за лечението им. 

Мозъкът ни позволява да мислим, да се развиваме и определя нашата индивидуалност. В него обаче се концентрират и много заболявания:

"Имайте предвид, че в този брой от 2 милиона българи се включват състояния като депресия, повишена тревожност, един наистина широк спектър от заболявания." - коментира проф. Николай Габровски от клиниката по неврохирургия в Пирогов.

За какви симптоми трябва да сме на щрек? Еднозначен отговор няма:

"Едно леко главоболие може да бъде признак на най-обикновена настинка, но в някои случаи да бъде признак за по-сериозен начеващ процес." - подчерта проф. Габровски.

Едно обаче е сигурно - при необходимост задължително да се консултираме с лекар. Нещо, което много българи не правят – запазва се тенденцията пациентите да чакат последния момент, за да потърсят помощ:

"Това е свързано с един нормален страх, който всеки от нас има от физическата болка, от дискомфорта, но не трябва да забравяме, че съвременната медицина може да бъде изключително полезна в много случаи особено когато заболяването бъде установено навреме." - допълни проф. Габровски.

Медиците настояват обществото да започне да говори повече за заболяванията, свързани с мозъка, защото според тях не са достатъчно познати: 

"На практика заболяванията, свързани с мозъка представляват много по-голям проблем, отколкото се обръща внимание, отколкото се финансира, отколкото се заделят средства." - отбеляза проф. Габровски.

Обществото да стане по-толерантно към пациентите с подобни заболявания, за да не са чувстват те изолирани, е другото, за което настояват специалистите.

fallback
Още от България
fallback