Хотелиер в Царево: Всички хотели в "Нестинарка" са наводнени, водата е до 2 м

Корито на река Черна не е чистено много отдавна, заяви

06.09.2023 | 12:56 Редактор: Елеонора Танева

Без работеща отводнителна система, но със застроени дерета и непочистени речни корита. Това е ситуацията в Царево, където рекордните количества валежи причиниха наводнения и разрушиха инфраструктура в района. При такава денивелация, каквато е в Царево, е важно да работят отводнителните системи, а такива липсват по всички пътища към къмпинг "Нестинарка". Това обобщи собственикът на почивна база "Синьо лято" в Царево - Борислав Петков.

Той посочи, че всички хотели в "Нестинарка" са наводнени, като на места водата достига 2 метра. В момента се работи по отводняването им с пожарни коли, но това няма да се случи бързо, тъй като количеството вода е "изключително". Няма бедстващи на "Нестинарка".

"Проблемът е, че не се взимат превантивни мерки - в последните 27-28 години това е трето или четвърто наводняване на този комплекс. Причината е, че той граничи с река Черна, чието корито не е чистено много отдавна", посочи Борислав Петков пред Bloomberg TV Bulgaria.

В Царево има и дерета, които са засипани и са превърнати в урегулирани имоти, добави Петков.

По думите му прогнозата е била за валежи, но за около 20-30 литра за квадратен метър, а падналото количество е било около десет пъти повече.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Вий
преди 11 месеца
МНОГО ЖАЛКО, ЧЕ СА САМО НАВОДНЕНИ. РЕДНО БЕШЕ ДА СА В МОРЕТО. Е ДАЙ БОЖЕ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ДА ОТПЛАВАТ ТЕЗИ ХОТЕЛИ ЗАЕДНО СЪС ЦЯЛОТО ДОМОЧАДИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, РАЗБИРА СЕ И ТЕ САМИТЕ. ДАНО СА ПОВЕЧЕ. ДА ИМА МЯСТО ЗА ПРИРОДА. БЕТОНА В МОРЕТО, С НАЙ ИСКРЕНИ ПОЖЕЛАНИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Тонко
преди 11 месеца
Виновни са собствениците.....Ква работа има всеки един хотел на пясъка никва работа няма там.Второ няма тип диги които да пазят от такъв тип наводнения.......Преди години се случи същото в обзор. Сигнализирай за неуместен коментар