Джонатан Алън: Всички партии в правителството трябва да са загрижени да направят реформи

Промените ще върнат доверието не само на чуждите инвеститори, но и на собствения им народ, заяви британският посланик у нас

07.11.2014 | 11:04 Редактор: Мариета Иванова
Джонатан Алън: Всички партии в правителството трябва да са загрижени да направят реформи

Всички партии, участващи в правителството, трябва да са истински загрижени за това да се направят реформи, които да върнат доверието не само на чуждите инвеститори, но и на собствения им народ. Това заяви ексклузивно за Bulgaria On Air британският посланик у нас Джонатан Алън.

По думите му страната ни има нужда от повече политическа стабилност, а чуждите и инвеститори искат да видят върховенството на закона.

Според него възраждането на гражданското движение по улиците от последната година оказва и до днес своето въздействие върху политиката, „което е нещо позитивно“.

Бизнесът и политиката трябва винаги да работят заедно в позитивен план,“ заяви още британския посланик. - „Бизнесът е генераторът на икономическия растеж, което е свързано с икономическата политика. Но не и когато определени бизнес среди контролират начина, по който се взимат политическите решения“.

Той посочи още, че за Великобритания България означава страшно много и допълва, че британските инвестиции се нареждат на четвърто място по размер на вложенията в страната ни.

Сред позитивите на новата Европейска комисия Алън очерта „либералната икономика, вярата в свободния пазар, вътрешен и външен, и вярата в единния пазар“.

Той коментира още и действията на Ислямска държава в Сирия и Ирак и публичните екзекуции на заложници.

„Този въпрос предизвиква огромно безпокойство. При това не само за Великобритания, но и за редица други страни като Германия и Франция. В Съединените щати също са притеснени от това. Това е изключително обезпокоително, притеснително явление. Идеите, зад които стои Ислямска държава, е нещо, което е чисто зло. Много рядко се използва подобен израз при описването на международните отношения или дипломацията, но това е истината. Действията, които те извършват – да записват видео записи с обезглавявания, начинът, по който контролират превзетите територии е зло. Ние, цивилизованите страни трябва да осъдим това и да действаме“.

В интервюто на международния редактор Лъчезар Вълев с британския посланик Джонатан Алън става дума и за  интересите зад проекта „Южен поток“ и руско-украинския конфликт.

Цялото интервю може да гледате и чуете в събота от 08.30 и в 17.45 часа в ефира на Bulgaria On Air. Повторението може да гледате в неделя от 19 часа.