fallback

Юлий Павлов: За първи път от 2005 победителят на изборите има толкова малко депутати

Обществената оценка на кабинета ще зависи от икономическото състояние, коментира социологът

07.11.2014 | 09:46 Автор: Мариета Иванова

За първи път след 2005 години партията-победител на изборите има толкова малко депутати – 84, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air социологът Юлий Павлов. Той припомни, че през 2005 най-голямата партия в парламента си е осигурила 82 депутатски места. - „Тогава преговорите за формиране на кабинета продължиха два месеца. Когато трябва да се състави не двойна, а тройна коалиция преговорите продължават по-дълго време. А сега се справиха за два пъти по-кратко време“, посочи Павлов.

В отговор на въпрос на водещия Иван Нончев доколко това правителство ще бъде оценявано от избирателите по отношение работата по реформи в сектори правосъдие, здравеопазване, енергетика, социологът коментира оценката ще зависи от  икономическото състояние.

По думите му  за най- належащите реформи в секторите здравеопазване и енергетиката има засегнати много интереси и промените ще срещнат много съпротива и според него при този  „разпарчетосан парламента няма да се случат“.

Павлов коментира, че няма притеснение дали правителството ще изкара мандата си, особено „ако има скорошни избори“. - „Може да се окаже това да е по-доброто решение, ако има скорошни избори, където може да се окаже, че ще има по-малко формации и да стане по-лесно формирането на мнозинство“, заяви експертът.

По думите му за десните избиратели остава „абсолютна загадка как АБВ бяха включени в коалиционното управление“, при условие, че дори и да оттеглят подкрепата си, нищо не би се променило. Той подчерта, че управляваща коалиция от три партии - ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

 

fallback
Още от България
fallback