fallback

Финландия, Швеция и Норвегия не подкрепят Камерън за ограничаването на имиграцията

Премиерът на Финландия Александър Стуб подчерта важността на свободата на придвижване на работната сила вътре в ЕС

07.11.2014 | 08:51 Автор: Мариета Иванова

Финландия, Швеция и Норвегия предупредиха британския премиер Дейвид Камерън, че не подкрепят неговите опити да намали притока на имигранти в Обединеното кралство. Премиерът на Финландия Александър Стуб подчерта важността на свободата на придвижване на работната сила вътре в ЕС, като изтъкна, че свободата на движение в Общността е неприкосновена.

На свой ред шведският премиер Стефан Льовен заяви, че всякакви промени на този принцип може да доведат до крах на Европейския съюз.

Британският премиер Дейвид Камерън по-рано заяви, че желае реформиране на правилата в ЕС, преди да проведе референдум за възможното напускане на Общността от страна на Великобритания. Той обеща да намали имиграцията, ако бъде преизбран през 2015 година. Преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел предупреди Камерън, че с политиката си достига момент, от който няма връщане назад, и рискува Великобритания да напусне ЕС.

Междувременно по време на срещата на върха на лидерите на северноевропейските и балтийските държави, британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма да приеме компромисна сделка относно вноската на Великобритания в европейския бюджет. Според него този спор тласка Великобритания към напускане на европейското семейство.

Европейската комисия направи преглед на икономическите резултати на всички страни-членки от 1995 година насам и установи, че през последните години Обединеното кралство е отчело по-добри икономически показатели и за това трябва да внесе 1,7 милиарда паунда в бюджета на Общността.   Това провокира крайно негативната реакция на британския премиер и разкритикува политиката на Юнкер. Камерън призна, че изпитва гняв във връзка с искането на ЕС и заяви, че Великобритания няма да „напише чек“.

Юнкер отговори на Камерън, отивайки на пресконференция на 5 ноември, с думите: „Аз нямам проблем с господин Камерън. Той има проблем с другите премиери“.

 

fallback
Още от България
fallback