fallback

Спешна помощ за трагедията в Русе: Ползването на дефибрилатор в дъжда може да причини смърт

Децата са прибрани по най-бързия начин в линейките и тогава е направена многократна дефибрилация

01.09.2023 | 18:45 Автор: Михаела Димитрова

Детето от Русе, което оцеля след удар от мълния, се подобрява. То диша самостоятелно и е изведено от кома, но все още има опасност за живота му. Освен проверките дали спортното съоръжение е имало адекватна защита от мълнии, вървят и проверки за действията на екипите на Спешна помощ.

Студентката Габриела Върбанова, която учи за медицинска сестра, е била на стадиона по време на инцидента. Веднага се е притекла на помощ на двете деца. Първо на едното момче, а след това и на починалия по-късно Венци. 

Линейките пристигат след минути, но според Габриела не се действали адекватно. 

"Имаше възможност за реанимация на самото място, на самия терен, която трябваше там да се извърши. Трябваше да му се подаде кислород, трябваше да му се направят кардиопулмонални мероприятия, а това се води "златно време", което е необходимо, жизненоважно", подчерта Габриела. 

От Спешна помощ опровергаха обвиненията. И обясниха, че ползването на дефибрилатор в дъжда е забранено. 

"Електрическият импулс може да причини смърт на оператора и околните, които се намират също на мокър терен. Затова децата са прибрани по най-бързия начин в линейките и тогава е направена многократна дефибрилация по време на транспорта до двете болници, както сърдечен масаж и подаването на кислород", заяви директорът на ЦСМП-Русе - д-р Иванка Маринова.

От прокуратурата в Русе продължават разследването на тежкия инцидент. До приключване на следствените действия стадионът ще остане запечатан и на него няма да се тренира.

Ден на траур е обявен утре в община Русе заради починалото 11-годишно дете. Знамената на всички общински сгради и обществени места ще бъдат свалени наполовина. Отменя се провеждането на публични тържества и развлекателни събития.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback