В първия ден на НС: Компромисно правителство с общи цели и атаки към кабинета от опозицията

Депутатите остават далеч от въпросите на журналистите в новата зала

01.09.2023 | 14:01 Редактор: Михаела Димитрова

Първият работен ден на депутатите след лятната почивка започна в новата стара зала и с нови очаквания и приоритети. По традиция от "Възраждане" отново останаха по местата си по време на Одата на радостта.

В дневния ред беше включен и парламентарен контрол, като премиерът и вицепремиерът отговориха на въпросите, свързани с членството ни в Шенген. Според тях не бива да ни бъдат поставяни допълнителни условия, тъй като страната ни е изпълнила условията за членство. Всяка партия очерта приоритети - най-важни са реформата в службите за сигурност, промяната в Конституцията и бюджетът за следващата година.

Депутатите приеха и оставката на Вежди Рашидов.

От ГЕРБ-СДС напомниха, че стабилността на правителството е гарант за развитието на страната.

"Ние оставихме тяснопартийните си интереси на втори план. Това е единствената причина България да има редовно правителство", изтъкна Десислава Атанасова. 

От "Продължаваме промяната-Демократична България" също определиха правителството като "компромисно", но увериха, че заложените приоритети ще бъдат изпълнени.

"Целта не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република, въпреки различията между нас, така че в миналата сесия най-важното решение, което взехме всички заедно, независимо от различията, бе да се създаде редовна изпълнителна власт, за да бъде прекъсната служебната, която твърде дълго продължи", каза ген. Атанас Атанасов и допълни, че един от важните приоритети тази сесия ще бъде промяната на Конституцията.

Костадин Костадинов наруши традицията и вместо да представи декларацията с приоритети за партията, използва парламентарната трибуна, за да отправи критики към работата на институциите.

От ДПС пък критикуваха правителството, че не отговаря на очакванията на обществото.

От парламентарната трибуна се чуха атаки от БСП към правителството по темите за концесията на "Росенец", Закона за защита от домашно насилие и реформите в образованието.

"Изобщо не ви движи европейското бъдеще на България, интересите на народа. Движат ви единствено личните и партийните интереси, препирането и гарантирането оттук нататък, че няма да се носи отговорност за това, което правихте през годините назад", каза от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А от "Има такъв народ" отправиха критики и към управляващите, и към опозицията. Още в началото на заседанието депутатите удължиха работния си ден до 17:00 часа.

А докато част от депутатите се похвалиха, че добре познават сградата на бившия Партиен дом, журналистите остават в трудна ситуация. На много места липсва интернет връзка, поставени са и заграждения къде може да се минава и къде - не. Депутатите остават далеч от въпросите на журналистите, въпреки уверенията, че ще има пряк достъп.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.