Габрово остана без парно, хората сами ще се спасяват от студа през зимата

Гражданите търсят алтернативи

31.08.2023 | 19:20 Редактор: Михаела Кирилова

Над 4000 битови абонати и няколко големи общински обекти остават без парно в Габрово за новия отоплителен сезон. От "Топлофикация - Габрово" официално съобщиха, че прекратяват дейността си.

Надежда Дамянова има цветарски магазин в Габрово от 18 години. Блокът, в който е магазинът, от десетилетия се отоплява с ТЕЦ. Вече търси решение как да отоплява обекта тази зима. 

"Аз трябва да поддържам температура не под 15 градуса. Това са стайни растения и за да нямам загуби, трябва да им включвам отопление. Обмислям климатик, който ще бъде труден за слагане, защото нямам пространство. Няма да стоим на студено, трябва да има с какво да се отопляваме", коментира Надежда Дамянова.

Голяма част от абонатите приемат спирането на работата на "Топлофикация - Габрово" без притеснения. Решение за новия отоплителен сезон вече са намерили и за 170-те възпитаници на общинската детска градина "Слънце". 

"Дойдоха специалисти от отдел "Инфраструктура". Направи се обследване и се взе решение, че за този и следващия сезон ще се отоплява на газ", каза директорът на детска градина "Слънце" Татяна Трикова.

Спирането на работата на ТЕЦ в Габрово в навечерието на отоплителния сезон обаче оставя много други общински сгради на студено. 

"Считам го за недостатъчно справедливо, тъй като от тази услуга се възползваха 4000 абоната и за кратко време трябва да намерят алтернативни начини за отопление", заяви председателят на Общинския съвет в Габрово инж. Климент Кунев.

В бюджета на община Габрово вече са заложени пари за проектиране и промяна на отоплителни системи на някои от общинските обекти.