Обща управленска програма договориха ГЕРБ, РБ и ПФ

По всяка вероятност програмата ще бъде подкрепена и от АБВ

06.11.2014 | 08:38 Редактор: Мариета Иванова
Обща управленска програма договориха ГЕРБ, РБ и ПФ

ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт договориха обща управленска програма, която най-вероятно ще бъде подкрепена и от четвърта партия - АБВ. След повече от седем часа преговори в парламента партиите успяха да съставят общ документ, който да включва всички пресечни точки и приоритети за пълен четиригодишен мандат на кабинет. Запазва се формулата коалиция между ГЕРБ и Реформаторите, но е намерена по-широка парламентарна подкрепа в лицето на Патриотичния фронт.

На национален съвет на АБВ ще бъде взето решението дали от партията да подкрепят програмата на бъдещото правителство с премиер Бойко Борисов. 

„Коалицията, която се подготвя се състои от две политически формации -ГЕРБ и Реформаторския блок“, заяви  след преговорите на брифинг в НС Томислав Дончев. - „Това, което коментираме в момента е осигуряване на по-широка политическа подкрепа а парламента“. Дончев допълни още, че от думите на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов е станало ясно, че кабинетът „ще има поне още един партньор в парламента, който би осигурил подобна парламентарна подкрепа“.

„Постигнали сме достатъчно съгласие, както да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма, в която принос са дали всички политически партии, участвали в консултациите, така и да има достатъчно парламентарно мнозинство за тази програма да бъде приложена,“ заяви Радан Кънев от Реформаторския блок. - „Вярвам и съм убеден, че в настоящото НС, това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите рамки на управление“.

Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати, с изпълнение на една голяма част от точките в тази програмна декларация и в това отношение изразявам, както винаги съм го правил оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над личните интереси – сигурен съм, че ще има резултат“, заяви Валери Симеонов.