fallback

Документалният филм "Защо Аляска" беше представен премиерно

Лентата проследява преживяванията на трима българи, покорили най-високия връх в Северна Америка

05.11.2014 | 21:24 Автор: Ирина Георгиева

Документалният филм "Защо Аляска" беше представен премиерно тази вечер на 5 ноември. Лентата проследява преживяванията на трима българи, покорили най-високия връх в Северна Америка. Дойчин Боянов, Йоана Матеева и Румен Радев стъпиха на връх Маккинли на 19 юни тази година. Експедицията, документалният филм и изложбата са реалност благодарение на спонсорите - ПОК Съгласие и Тексим банк.

6168 метра над тундрата се извисява връх Маккинли. Местните алпинисти обаче го наричат с индианското му име – Денали –което означава най-големият. Намира се на 290 км южно от Полярния кръг, а  постоянната снежна покривка и температурите, които стигат до  -40 градуса, го прави един от най-трудните върхове за изкачване. 

"При тази експедиция нямаше изграждане на базов лагер, от който да тръгваме и на който да разчитаме." - коментира Йоана Матеева.

Успехът на тримата българи е запечатан освен на лента и в изложбата Цветовете на Аляска - 50 фотографии, които са уловили красотата на дивата природа на Аляска. 

Част от екипа на експедицията през декември ще заминат с екип на проф. Христо Пимпирев за Антрактида, където ще се покоряват нови върхове.

fallback
Още от България
fallback