fallback

Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

Борисов не отговори и на въпроса дали ще върне мандата.

05.11.2014 | 11:38 Автор: Ирина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група. Това ще се случи след края на консултациите на държавния глава с политическите сили следобед.

От края на миналата седмица държавният глава  обсъжда поотделно с представителите на АБВ, БДЦ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС приоритетите на 43-тото Народно събрание и преговорите за съставяне на кабинет.

Очаква се в новия кабинет ще има трима вицепремиери и 18 министри.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази мълчание пред медиите пред централния вход на президентството, където Плевнелиев трябва да проведе последната си консултация. Борисов не отговори и на въпроса дали ще върне мандата.

Междувременно ПФ, ГЕРБ и РБ провеждат тристранна среща в Народното събрание. Повод за нея е декларацията на ПФ от ноември, в която партията заявява, че не подкрепя програмна декларация на правителство, в която отсъстват нейните основни приоритети. Председателят на ПФ, Валери Симеонов обяви, че партията подкрепя всички решения, които са полезни за България.

От АБВ също не намериха своите идеи в програмната декларация. Председателят на партията, Ивайло Калфин обяви, че ако ГЕРБ и РБ приемат предложения на АБВ, партията ще подкрепи правителството на реформаторите и най-голямата политическа сила. По всяка вероятност ще се проведат тристранни преговори и с АБВ.

Гласуването на новото правителство се очаква в петък - 7 ноември.

fallback
Още от България
fallback