МС: Решението на НС за отказ от референдум за лева не нарушава Конституцията

Министерският съвет излезе със становище

23.08.2023 | 14:46 Редактор: Искра Ангелова
МС: Решението на НС за отказ от референдум за лева не нарушава Конституцията

Правителството одобри становище на Министерския съвет по конституционно дело №13 за 2023 г., образувано по искане на установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Делото е образувано по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на "Решението на Народното събрание от 07.07.2023 г., обнародвано в ДВ брой 60/14.07.2023 г., с което не е прието предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", внесено по предложение на Инициативен комитет на 07.04.2023 г." и за установяване на съответствие на „така поставеният въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?" на Конституцията, на "ограниченията по чл. 9, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 ЗПУГДВМС, както и на Договора за функциониране на ЕС и чл. 140 от него".

В становището на Министерския съвет се застъпва тезата, че оспореното решение на Народното събрание не противоречи на Конституцията на Република България и искането следва да се отхвърли като неоснователно.

Снимка: БГНЕС


2
4 rate up comment rate down comment 0
страх и ужас
преди 11 месеца
Явно правителството се тресе от страх че хората няма да подкрепят еврото и ще защитят българския лев. Както англичаните не се отказват от своята си валута. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
разделение на власти
преди 11 месеца
Министерският съвет няма правомощия да се произнася нито по решение на Народното Събрание, нито по законосъобразността на това решение! Решението ще вземе Конституционният съд! Сигнализирай за неуместен коментар