Локализираха пожара в Свиленградско, бедственото положение остава

Вече няма опасност за населените места

21.08.2023 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Пожарът в Свиленградско се е разраснал на над 15 хиляди декара. В момента стихията е под контрол. Екипи продължават да работят на терен.

Няма опасност за населените места, но бедственото положение в Община Свиленград остава в сила.

Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11:00 ч. заради високите температури и силния вятър. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища.

Пожарът в средецкито село Кубадин вече е локализиран. Чрез дрон ще се направи оглед на територията около останалите огнища. Заради силния вятър все още има опасност пожарът да се възпламени отново.

Вчера се наложи част от жителите на селото да бъдат евакуирани, след като огънят достигна до дворовете. Трима пожарникари са били леко обгазени. Остава обаче в сила обявеното частично бедствено положение.

"Пожарът е локализиран в определен регион, почти е ликвидиран, голямата опасност за населението и разпространението към други горски масиви е предотвратено. Изгорели са около 2 000 дка смесена гора, в селото има няколко изгорели двора, без значителни и най-важното - без човешки жертви. Имаше тежки моменти - тогава осъзнаваш, че има длъжности, които рискуват живота си, за да спасят другите", заяви областният управител на Бургас Пламен Янев.

Снимка: БГНЕС