fallback

Коларова: Очакваме парламентарна помощ за ОП Наука и образование

03.11.2014 | 16:36 Автор: Ирина Георгиева

Очакваме и се надяваме парламентът да се обедини в подкрепата си за изпълнение на условията за стартиране на новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това заяви на пресконференция на 3 ноември министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и посочи, че внесените в НС стратегии са не само плод на усилията на няколко правителства, но по тях е изразен широк консенсус от всички страни.

"Непосредствените задачи на МОН бяха свързани с подготовката за усвояване на средствата по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"." - заяви министър Коларова, предаде пресцентърът на ресорното министерство.

Коларова уточни, че когато се говори за тази нова ОП, която МОН за първи път ще управлява, винаги се има предвид една нова логика в образованието и науката, един нов подход, по който да започне да се администрира образованието и науката.

"За нас образованието и науката са инвестиция, която ще гарантира ръст, най-вече икономически, но и социална устойчивост, която е изключително необходима, не само в големите градове, а дори в най-малкото населено място в страната." - обясни Коларова и изреди четирите най-важни документа, които МОН успешно е придвижило през последните два месеца. 

Това са Планът за действие и Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри 2014-2020 и Планът за действие и Актуализираният вариант на националната стратегия за научните изследвания в Република България 2020, които МС прие на последното си заседание.

Другите две стратегии, които бяха приети малко по-рано и също бяха задължително условие, за да бъде приета новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са Актуализираната стратегия за развитие на висшето образование в Република България и Плана за действие към нея и Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение в Република България за периода 2015-2020.

Министър Коларова посочи още, че безпроблемното започване на учебната година във всички населени места също е сред основните задачи на МОН, която тя смята за успешно изпълнена, защото за много кратко време е направена организация и са ремонтирани в спешен порядък училищата, пострадали от природните бедствия.

 

fallback
Още от България
fallback