Учениците да имат оценка за дисциплината, настояват от Синдикат "Образование"

Сред исканията е и родителите да спрат да се месят в работата на учителите

16.08.2023 | 13:20 Редактор: Елеонора Танева
Учениците да имат оценка за дисциплината, настояват от Синдикат

От Синдикат "Образование" настояват за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината.

"България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици", пише в позицията на синдиката.

В мотивите си пишат, че примерите за насилие над деца и учители са безброй, а институциите бездействат.

"Това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от  този поощряван от МОН, РУО и Общинските институции  флирт с родителските активи, е повече от очевиден", коментират още от синдиката.

Те настояват за ограничаване на намесата на родителите в работата на учителите и директорите, за  въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината в училище, включително с въвеждане на оценка, която да я измерва, пише БНР.

Те отправят и няколко предложения за системата на средното образование - да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция, да се ситуират инструменти за училището –  административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник, да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици, да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)