fallback

Министър Ненков: Актуализацията на бюджета на здравната каса е от изключително значение

Никак няма да е лесно на следващия здравен министър

03.11.2014 | 14:59 Автор: Ирина Георгиева

Актуализацията на бюджета на здравната каса е от изключително значение за функционирането на структурите, финансирани от нея, а актуализацията на държавния бюджет ще осигури функциониране на системите, които финансира министерството. Това коментира министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в МС. По думите му никак няма да е лесно на наследника му и именно следващият здравен министър ще се занимава с ваксините за новородените.

Първите дози на петвалентната ваксина ще дойдат в края на тази или в началото на другата седмица, допълни министър Ненков. На 3 ноември трябва да постъпят в министерството документите на фирми, които ще се явят на прякото договаряне на шествалентната ваксина.

"Към 10 часа тази сутрин не беше постъпила нито една оферта, но има още време до края на работния ден. " - заяви министър Ненков. 

Новият здравен министър ще трябва да направи организация така, че или да се разпише рамково споразумение, или да организира обществена поръчка за доставката на ваксини за следващата година, подчерта здравният министър, предаде БТА. Сред задачите на новия министър на здравеопазването ще бъде да оползотвори отпуснатите от това правителство 11 млн. лв. за нови линейки и дейности по психиатриите, каза министърът.

Здравната карта на този етап е пожелателен документ. Има подготвена здравна карта за високо специализираната здравна помощ - инвазивна кардиология, кардиохирургия, неврохирургия. 

Един от приоритетите на МЗ беше деинституционализацията на децата от домовете. Проведени са много срещи, доста сме напреднали, но няма да мога да се похваля с решаване на този въпрос, каза министърът.

fallback
Още от България
fallback