България, Македония и Албания ще довършат Коридор №8 с евросредства

31.10.2014 | 17:38 Редактор: Мариета Иванова
България, Македония и Албания ще довършат Коридор №8 с евросредства

България, Македония и Албания ще търсят средства от ЕК за допълнително финансиране за доизграждане на пътните и железопътни линии по паневропейски транспортен коридор 8. Това стана ясно след изявление на транспортните министри на трите страни на конференция за развитието на инфраструктурата на Балканите, организирана от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев.

Коридор 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридори и свързва Черно море с Адриатическо море. Транспортен коридор 8 е стратегически и ще свързва всички пътища, железопътни линии, пристанища и летища от Черно море до Адриатическо.

„България, заедно с Италия и другите членки на ЕК, да лобират пред ЕК целия коридор 8 да се включи към цялата европейска транспортна мрежа,“ заяви Николина Ангелкова, министър на транспорта на  България.

Строителството на жп линия между България и Македония попада в транспортната мрежа на Балканите. От македонска страна вече тече строителството от Куманово до Беляковци, а до българската граница трябва да стигне до 2017. От наша страна обаче, няма започнато строителство. Заложено е изграждане на жп отсечката от Радомир до Гюешево до 2020 година.

По план столиците София и Скопие ще бъдат свързани едва през 2022. Албанската страна разчита, че строителството на пътищата ще доведе и до откриването на работни места в страната, където безработицата е осезаема.

Италия е една от страните, която икономически печели от този коридор. Реализирането на транспортния коридор 8 ще осигури най-преките връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ и Далечния Изток.