Изпълнителни директори на КТБ се явиха в следствието

Те са били призовани за сравнителен почерков материал и не са били разпитвани

31.10.2014 | 17:25 Редактор: Мариета Иванова
Изпълнителни директори на КТБ се явиха в следствието

Трима изпълнителни директори на КТБ се явиха в Столичната следствена служба за графологична експертиза на подписите им. Те са били призовани за сравнителен почерков материал и не са били разпитвани. Това е второто им посещение в следствието, след като им бяха повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и им бяха наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ от по 10 000 лева.

Първи в следствието се яви Александър Панталеев, а след него Георги Христов и Илиан Зафиров. Панталеев и Христов отказаха да говорят пред медиите, за разлика от Зафиров, който обяви, че срещу КТБ се води война, но не е късно банката да бъде оздравена.

„Защото реално погледнато просрочията са само 12%, това смятайте върху 5 млрд. лева портфейл – това са към 600 милиона лева. Тая дупка от 4 млрд. лв. не знам от къде я изкопаха. Тя отива до Китай“, коментира Зафиров. По думите му банката е била с „най-добрите ликвидни буфери в цялата система“. - „Ако мислите, че някоя друга банка може да издържи на тегления над 20% от привлечените средства това е абсурдно.“

Зафиров определи експертите в Банков надзор като добри специалисти, върху които се прехвърля отговорността, че КТБ не е наблюдавана внимателно, като по този начин се оневини бездействието на управителя на БНБ.

На въпрос дали Делян Пеевски е бил ВИП клиент в КТБ, Илиан Зафиров отговори, че всички клиенти на банката са им били скъпи.

Репортаж на Иван Иванов.