Протест срещу войната на пътя: Детето ми лежи в земята, внукът пита кога ще се прибере

Близки на загинали при катастрофи се събраха в София

06.08.2023 | 18:39 Редактор:

Близки и роднини на деца, загинали при катастрофи от цяла България, се събраха на протест в София. Шествието тръгна от Народното събрание.

"Убиецът е на свобода, кара си колата, а моето дете лежи в земята. Синът му е на 14 години и пита кога ще се върне баща му, а той никога няма да се върне", каза протестираща.

Това не е единственото дете, което пита кога ще се върне баща му, и това не са единствените сълзи, които се стичаха днес по лицето на тази майка и всички останали, които отдадоха почит към загиналите си деца. 

"Шофьорът, който уби моя внук, е ходил до трети клас на училище, с 61 наказания на пътя. Смятате ли, че такъв човек трябва да се движи по пътищата?", заяви друг протестиращ.

"Още не е наказан, няма дело. Този човек не е спрял да му помогне, оставил го е на пътя докато дойде линейката и е избягал. Всички почернени майки ходим по гробищата", каза една от протестиращите майки.

Шествието, което тръгна от парламента и продължи до "Орлов мост", стигна до Съдебната палата, където протестиращите хвърляха жълти стотинки, защото смятат, че магистратите са оценили на такава стойност загубените души на децата им.

Не са се примирили. Майките, роднините, близките на всички тези жертви искат справедливост за отнетите животи.

"Искаме терминът убийство по непредпазливост да бъде сменен с пътно убийство. Условната присъда да се смени със затвор. Кардинално всичко да се промени като Наказателен кодекс. Не може един убиец на пътя да има повече права от нас", коментира друга майка.

Към протеста се присъединиха и участниците от демонстрациите на бул. "Сливница" в София, където преди няколко месеци бяха убити младите Ани и Явор от лека кола. Протестиращите са готови на още протести в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.