fallback

На 30 октомври Мария Принц и Софийската филхармония ще изпълняват творби на Моцар и Щраус

30.10.2014 | 08:59 Автор: Ирина Георгиева

Творби на Моцарт, Щраус и Веселин Стоянов ще изпълни световноизвестната българска пианистка Мария Принц заедно със Софийската филхармония тази вечер в зала България. На концерта ще присъства и Австрийския федерален президент Хайнц Фишер, който е на официално посещение в България.

Мария Принц започва да свири на пиано на 5 и оттогава никога не е спирала. Смята, че късметът определя пътя и -  дъщеря е на големият български диригент и композитор Константин Илиев и съпруга на световноизвестният вече покоен кларинетист Алфред Принц. 

"Просто голям шанс в живота ми такива личности баща ми и Алфред Принц, и аз съм човек, който попива и иска да учи и да взима нови впечатления идеи така че, това беше прекрасно. Аз се чувствам принцеса именно поради това, че пак си давам сметка, че съм благодарна във всеки един момент, щастието и късмета хубавите моменти в живота." - заяви Мария Принц.

На 18 години напуска България, за да учи в Берлин, после специализира във Виена, Париж, Цюрих. Има много изяви на световноизвестните сцени в Ню Йорк, Лондон и международната академия Киджана в Сиена. Партнирала е със световни имена като Рикардо Мути, Сейджи Оза, Патрик Гаола. Концертът в зала България ще бъде един час без пауза и ще представи празнична увертюра на Веселин Стоянов и Концерт за пиано и оркестър на Моцарт.

"Съвпада с посещението на австрийският президент Хайнц Фишер и неговата съпруга и той както и повечето политици в Австрия, са изключителни меломани и ходят много често на концерти, на опера, не само по официални поводи, а така за удоволствие и както чувам и българският президент е меломан. Този концерт е включен в официалната програма на президента Хайнц Фишер и аз съм много щастлива, защото това демонстрира факта, че музиката както казах е една съществена страна от имиджа, от положителния имидж на България." - допълни Мария Принц.

Следващият концерт на Мария Принц у нас ще бъде на 25 февруари, когато за първи път заедно със световноизвестният немски баритон Матиас Гоьрне ще изпълнят цялостният цикъл Зимен път на Франц Шуберт.

 

fallback
Още от България
fallback