На 30 октомври Мария Принц и Софийската филхармония ще изпълняват творби на Моцар и Щраус

30.10.2014 | 08:59 Редактор: Ирина Георгиева
На 30 октомври Мария Принц и Софийската филхармония ще изпълняват творби на Моцар и Щраус

Творби на Моцарт, Щраус и Веселин Стоянов ще изпълни световноизвестната българска пианистка Мария Принц заедно със Софийската филхармония тази вечер в зала България. На концерта ще присъства и Австрийския федерален президент Хайнц Фишер, който е на официално посещение в България.

Мария Принц започва да свири на пиано на 5 и оттогава никога не е спирала. Смята, че късметът определя пътя и -  дъщеря е на големият български диригент и композитор Константин Илиев и съпруга на световноизвестният вече покоен кларинетист Алфред Принц. 

"Просто голям шанс в живота ми такива личности баща ми и Алфред Принц, и аз съм човек, който попива и иска да учи и да взима нови впечатления идеи така че, това беше прекрасно. Аз се чувствам принцеса именно поради това, че пак си давам сметка, че съм благодарна във всеки един момент, щастието и късмета хубавите моменти в живота." - заяви Мария Принц.

На 18 години напуска България, за да учи в Берлин, после специализира във Виена, Париж, Цюрих. Има много изяви на световноизвестните сцени в Ню Йорк, Лондон и международната академия Киджана в Сиена. Партнирала е със световни имена като Рикардо Мути, Сейджи Оза, Патрик Гаола. Концертът в зала България ще бъде един час без пауза и ще представи празнична увертюра на Веселин Стоянов и Концерт за пиано и оркестър на Моцарт.

"Съвпада с посещението на австрийският президент Хайнц Фишер и неговата съпруга и той както и повечето политици в Австрия, са изключителни меломани и ходят много често на концерти, на опера, не само по официални поводи, а така за удоволствие и както чувам и българският президент е меломан. Този концерт е включен в официалната програма на президента Хайнц Фишер и аз съм много щастлива, защото това демонстрира факта, че музиката както казах е една съществена страна от имиджа, от положителния имидж на България." - допълни Мария Принц.

Следващият концерт на Мария Принц у нас ще бъде на 25 февруари, когато за първи път заедно със световноизвестният немски баритон Матиас Гоьрне ще изпълнят цялостният цикъл Зимен път на Франц Шуберт.