fallback

Дългогодишни кметове категорично отхвърлиха идеята на ПП-ДБ за мандатност

Предложението не срещна подкрепата на ГЕРБ и ДПС

01.08.2023 | 13:47 Автор: Тодор Петров

На Нова година с нова Конституция - това беше решено от управляващите партии. Една от спорните промени гласеше - без вечни кметове. От "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха мандатите на градоначалниците да бъдат ограничени до два. Предложението не срещна подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Кметът на хасковското село Брягово управлява от 47 години. Първият му работен ден е през далечната 1976 година. Сега се готви да управлява отново и не е съгласен с идеята. 

"Един кмет се изгражда с годините. Ако не го бива, народът ще го махне", смята Делчо Митев.

Златко Живков е кмет на Монтана от 1999 г. Според него ограничаването на два мандата е малко, за да се направят нужните промени в града. 

"Хората определят мандатите. ПП нямат кметове, заради това казвам, че е евтин пиар", отсече Живков. 

Преди дни предложението за по-кратки мандати на кметовете срещна отпор от Бойко Борисов и Делян Пеевски. "Аз съм против, защото се избират от народа", каза Борисов. "Не приемаме тази идея, няма как успешни кметове да бъдат само два пъти", посочи Пеевски.

Кметът на село Брягово Делчо Митев отправя и контрапредложение към законотворците: "Тези, които предлагат, защо не предложат и за тях мандатност?".

Местните избори вече чукат на вратата и ще се проведат на 29 октомври. На този фон шестата конституционна поправка вече е на път и ще бъде приета до Нова година, но без предложението за ограничаване на кметските мандати, поне засега.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

fallback
Още от България
fallback