Българското бяло саламурено сирене получи европейска защита за произход

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукта

31.07.2023 | 15:25 Редактор:
Българското бяло саламурено сирене получи европейска защита за произход
Българското бяло саламурено сирене получи европейска защита за произход

Европейската комисия одобри включването на "Българско бяло саламурено сирене" като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукта, съобщиха от ЕК.

"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.

Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.

Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти e Ambrosia.

Снимка: БГНЕС