Радев: Проектът за промени в Конституцията е част от настъплението срещу демокрацията

"Не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това зловредно деяние в Стара Загора", смята президентът

31.07.2023 | 12:17 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Проектът за промени в Конституцията е част от настъплението срещу демокрацията

Обществото ни трябва да бди за настъплението срещу демокрацията и свободата. Буди тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за зачестилите случаи на домашно насилие, като допълни, че това е свързано и с тревожни прояви, които се случват напоследък у нас.

Държавният глава посочи, че в последните месеци се наблюдава реч на агресия във форумите, тиражират се ревизионистки и антисемитски текстове, изготвят се списъци на "неблагонадеждни" журналисти, докато интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. "В същото време се заличава паметта за антифашизма. Българи доносничат срещу българи в сайта "Миротворец", а правителството не реагира", заяви Румен Радев. Проектът за промени в Конституцията е част от това настъпление срещу демокрацията, каза държавният глава, помолен да коментира внесените в парламента изменения на основния закон.

Президентът посочи, че в резултат на силния обществен натиск се е стигнало до адекватна реакция на правораздавателните органи по случая на "недопустимото варварско деяние“ срещу 18-годишното момиче от Стара Загора. "Обществото ни трябва да продължава да оказва своя натиск", заяви Румен Радев, като допълни, че са необходими и промени в различни закони, свързани с ясни критерии за престъпленията и за тежестта на наказанията при насилие. „Не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията със зловредното деяние, което се случи в Стара Загора", заяви още държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Попитан за атаката на председателя на ГЕРБ срещу служебните правителства и държавния глава, Румен Радев заяви, че Борисов е получил възможност отново да говори по този начин, защото Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов са му подарили индулгенция и легитимация. "Може би в своята изнервеност Борисов наруши един стар принцип – че в дома на обесения не се говори за въже", допълни Румен Радев и изрази учудване, че бившият министър-председател е повдигал пак темата за магистралите, преди да е дал ясен отговор на въпросите къде са чувалите с парите от неговите магистрали, защо пътищата му се разпадат, а хвърлянето на асфалт е било "за камуфлаж", което е доказано и от извършени проби.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
все по нелеп
преди 11 месеца
и смешен е нашия резидент. Всяко ново изказване показва само едно, откъснат от реалността, зависим от друга държава и като реликва от студената война. Сигнализирай за неуместен коментар