fallback

На 31 октомври президентът започва консултации за съставяне на правителство

Разговорите стартират с АБВ и приключват с ГЕРБ на 5 ноември

29.10.2014 | 12:32 Автор: Мариета Иванова

В петък- 31 октомври, президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии и коалиции, информираха от прессекретариата на държавния глава. Консултациите ще започнат с парламентарната група на АБВ и ще приключат на 5 ноември с ГЕРБ.

Предвижда се на ден да се състоят срещи с по две парламентарно представени политически сили.

Съгласно конституционните разпоредби след консултациите ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

В кулоарите на парламента Румяна Бъчварова заяви пред журналисти, че предстоят много срещи.

Радан Кънев от ДСБ посочи, че Реформаторският блок „приема с надежда възможността да има тройна среща- с ГЕРБ и Патриотичния фронт“.

„Надявам се, Реформаторският блок да се окаже агентът, който да може да организира мнозинство в този парламент“, заяви

Още по темата

Кънев.  

Припомняме, че преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че единствената възможна формула е кабинет на малцинството с Реформаторския блок и плаващо мнозинство по важни за страната въпроси. Впоследствие Реформаторите заявиха, че настояват за стабилно мнозинство с участието и на Патриотичния фронт. От НФСБ коментираха, че отстояват позицията си за стабилен кабинет и без участие на техни партийни фигури в правителството.

Също днес в Народното събрание с лидерите на парламентарно представените партии разговаря и председателят на ЕНП  Жозеф Дол. Той е в България на работна среща и по-рано проведе официални разговори с председателя на парламента Цецка Цачева.

В парламента Дол се срещна с лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски, на социалистите- Михаил Миков, с председателя на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин и лидера на ДПС Лютви Местан. На отделните срещи е присъствал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

fallback
Още от България
fallback