fallback

Габриел: Коридор 8 означава нова и по-бърза връзка между Черно и Адриатическо море

"Той ще подобри нашата европейска и регионална колективна цялост", каза вицепремиерът

27.07.2023 | 16:32 Автор: Михаела Димитрова

Включването на Коридор 8 в стратегическата Европейска транспортна мрежа (TEN-T) като част от Западнобалканския Източен средиземноморски коридор, е голям успех. Не трябва да изпускаме момента, за да финализираме реализацията на проекта колкото е възможно по-скоро. Това заяви българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел на срещата на върха по Коридор 8 в италианския град Бриндизи.

Срещата се провежда между външните министри на Италия, България, Албания и Северна Македония.

"Всички сме съгласни, че свързаността и нейното разширяване са безценни за сближаването на народите ни и за засилване на икономиката, развитието на добри съседски взаимоотношения и подпомагане на евроинтеграционния процес в региона", каза министър Габриел в речта си на срещата.

Тя подчерта, че Италия е важен партньор за България, важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО.

"Високо оценяваме подкрепата на Италия за присъединяването на страната ни към Шенген. Поемането от Италия на командването на мултинационалната бойна група на НАТО в България е важен принос за сигурността на Източния фланг на НАТО. Нашите отношения са важна част от регионалната стабилност, особено в контекста на новите предизвикателства за региона", допълни тя.

"Коридор 8 означава нова и по-бърза връзка и комуникация между Черно и Адриатическо море, чрез движения на стоки, хора и услуги. Това означава повече инвестиции, икономическа стабилност и растеж, просперитет. Той ще подобри нашата европейска и регионална колективна цялост и ще се свърже със съществуващи маршрути. Затова смятам, че това е стратегически проект за България и останалите три страни“, каза Мария Габриел, цитирана от БГНЕС.

По думите ѝ той ще засили и размяната на идеи, технологии и иновации.

"Адмирирам споделената по-рано идея на италианския министър Антонио Таяни за включването на млади предприемачи в подобни такива стратегически проект", заключи вицепремиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback