Нинова: Двете управляващи коалиции грозно и цинично се карат за бюджета

Става дума за това как да бъдат разпределени интереси и пари, заяви лидерът на БСП

27.07.2023 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Двете управляващи коалиции грозно и цинично се карат за бюджета

"Двете управляващи коалиции публично се скараха по най-важния въпрос на държавата - бюджета. Грозно и цинично - единият управляващ партньор нарече собствения си министър от другия управляващ партньор лъжец. Делян Добрев каза, че министър Василев лъже от трибуната. Вътре мнозинството да се кара по този начин по най-важния въпрос. Разбира се, защото става дума за пари и това как да бъдат разпределени интереси и пари", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя подчерта, че социалистите от няколко седмици предупреждават за две бомби, заложени в бюджета.

"Първата е рискът транш по Плана за възстановяване и устойчивост да не дойде до края на годината - риск, който е потвърждаван и от управляващото мнозинство, мисля и г-н Василев е изразявал резерви. А тези средства са заложени в приходната част на бюджета. И ако не дойдат – няма да има съответните разходи, вероятно това ще се отрази на дефицита. Този въпрос обаче е обективен и зависи от нас – дали ще приемем необходимите закони в необходимия срок, за да дойдат тези пари", посочи Нинова. 

По думите ѝ вторият риск се крие в това дали средствата от енергийните дружества ще влязат в бюджета или не. 

"Г-н Василев ги е предвидил като приход. Но част от управляващото мнозинство като ГЕРБ не искат те да влязат в общия бюджет или във фонда за сигурност. Което означава, че още една част от приходната част на бюджета да не се изпълни - това означава още риск за повишаване на дефицита", заяви Корнелия Нинова и се обърна към управляващите: Значи, ако не влезе ПВУ и не влязат тези средства  - 3% дефицит и Еврозона ще видите, ама друг път. А големият ви приоритет сега и веднага е влизане в Еврозоната. Евроатлантическото мнозинство сами си взривявате голямата цел да влезете в Еврозоната, като си оспорвате 3-процентния дефицит.