Три протеста в първия работен ден на депутатите

Протестираха граждани от Кюстендил и Пловдив

27.10.2014 | 16:34 Редактор:
Три протеста в първия работен ден на депутатите
Три протеста в първия работен ден на депутатите

Три протеста посрещнаха депутатите от 43-то народно събрание в първия им работен ден. Граждани от Кюстендил и Пловдив протестираха срещу встъпването в длъжност на народните представители Александър Методиев известен като Бат Сали от ДПС и срещу пловдивската учителка Ана Баракова от ББЦ. На протест излязоха и вложителите в КТБ, които призоваха новото правителство да вземе окончателно решение по казуса.

Над 700 кюстендилци се включиха в протестното шествие срещу влизането в парламента на Александър Методиев, известен като Бат Сали. Въпреки събраните едва 800 гласа, той стана депутат от ДПС след преразпределянето на гласовете от чужбина.

"Най-важното е, че ние не сме го избирали, не сме го избирали с наши гласове, това са от гласове, които са извън България
откъде накъде той ще ни решава съдбините, с 800 гласа не можеш да станеш кмет на едно мъничко село." - отбелязаха гражданите.

Шествието блокира за половин час централата на ДПС, премина по главните софийски булеварди и завърши пред сградата на НС. Там кметът на Кюстендил Петър Паунов внесе декларация и подписка с конкретни искания:

"Ние настояваме в тримесечен срок незабавна промяна на избирателната система 100% мажоритарна, второто искане е да бъде въведено възможно предсрочно освобождаване на кметове, народни представители и общински съветници, които не изпълняват своите задължения." - коментира Петър Паунов – кмет на Кюстендил

"За съжаление това е една провокация, от която разбира се, че имат интерес да се засили националиситическия вот и косвено вота на ДПС." - заяви Ирина Абаджиева от Социалдемократическата партия.

От другата страна на парламента пък се събраха граждани от Пловдив, за да протестират срещу пловдивската учителката Ана Баракова от ББЦ. Тя стана депутат, благодарение на преференцията и съвпадението между нейния номер в листата и този на партийната бюлетина, след което Баракова се отцепи от ББЦ. Пред парламента протестираха и вложителите в КТБ, с очаквания новите депутатите да изплатят парите им.

"Очакваме да отворят банката и държавата да застане като една силна институция зад банката, да влее парите, които трябва да влее, те не са 4 млрд. със сигурност и да оздрави банката." - заяви Миглена Кампол.

Пред парламента се събраха и граждани, недоволни от политическата ситуация, които освиркаха всички политици и гости, които влязоха през централния вход на НС.