В Габрово и Севлиево бедственото положение остава в сила

Бедственото положение в община Бургас няма да бъде отменено, докато не се възстановят пораженията

27.10.2014 | 16:01 Редактор: Ирина Георгиева
В Габрово и Севлиево бедственото положение остава в сила

В Габрово и Севлиево бедственото положение остава в сила заради тежката зимна обстановка.

На територията на община Габрово в продължение на 44 часа валя непрекъснато сняг, пише пресцентърът на община Габрово. През нощта валежите спряха, но обстановката продължава да е усложнена. Височината на снежната покривка в градската част достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесната маса. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

За България Он Ер кметът на общината Таня Христова, заяви, че и 28 ктомври ще е неучебен ден за училищата, а детските градини и ясли ще приемат деца.

От Енерго-Про съобщават, че около 50 села в региона са без ток. В града без ток са отделни абонати. В момента по отстраняване на авариите работят 25 екипа на дружеството, сред които допълнителни екипи от  Добрич, Варна и Шумен.

От Топлофикация Габрово съобщиха, че вече е започнало топлоподаване към техните абонати.

Пътищата са проходими, както е отворено и движението през прохода Шипка. Пътят за  к.к. Узана  е заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м. Температурата на въздуха  е минус 4°С.

Бедственото положение в община Бургас няма да бъде отменено, докато не се възстановят пораженията и не се създадат нормални условия за живот на пострадалите домакинства, предава общинският сайт. Община Бургас набира доброволци, които да се включат в екипите за отстраняване на щетите след бедствието. В момента най- голяма нужда имат хората от местността "Черниците", "Ченгене скеле", манастира в местността "Аязмото" в "Меден рудник". Записванията стават на телефон 0885 580 588 и на e- mail: obshtinski_imoti@abv.bg.

Язовирите и водоемите в общината са под 24-часово наблюдение. Нивото на язовира в Маринка е в нормални граници, проблемен остава един от язовирите в Извор, който е със спукана стена. В момента хидро инженер оглежда нарушенията и ще излезе със становище за укрепителни работи.

Пристанище Варна остава затворено заради силния вятър. Летището работи нормално.

Прогноза на НИМХ за България за 28.10.2014

През следващото денонощие над Западна България облачността ще е разкъсана. Над останалата част от страната ще е предимно облачно и на места в Източна България ще превали дъжд, в Лудогорието – слаб сняг. По Черноморието все още ще духа умерен вятър от север, северозапад. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните между 3° и 8°, в югозападните райони до 10°-12°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври, слабо ще се понижи.

Над планините ще има разкъсана облачност, по-значителна над масивите в източната половина на страната. Ще е почти без валежи. Вятърът ще е до умерен от югоизток. Максимална температура на 1200 метра около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието времето ще остане облачно, с превалявания от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от север, северозапад. Максимални температури на въздуха 6° - 7°. Температурата на морската вода е 16°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.