Надежда Сталянова: Новите политици много бързо овладяват политическия жаргон

Вече десетилетия политиците се опияняват от слушането на собствения си глас, коментира езиковедът

27.10.2014 | 12:26 Редактор: Мариета Иванова
Надежда Сталянова: Новите политици много бързо овладяват политическия жаргон

Винаги е интересно да наблюдаваме новите лица в политиката, защото те не са се занимавали професионално с политика преди това, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air езиковедът Надежда Сталянова. Тя допълни, че именно заради това нивите политици са и интересни за медиите, тъй като именно тях журналистите успяват да хванат в т.нар. „политически бисери“. По думите й обаче, те много бързо овладяват политическия жаргон, който е свръхабстрактен и свръхклиширан.

Експертът посочи, че в последните десетилетия политиците са се опиянили от слушането на собствения си глас.

„Българското политическо говорене  в последно време не беше   насочено към политическите опоненти или партньори, не беше насочено и към избирателя, към хората,  от които пряко зависи битието и съществуването на политиците“, коментира Сталянова. Тя допълни, че от използвания от политиците език, насочен към хората, е видно, че много отдавна връзката между говорещ и слушащ е прекъсната. Разривът, по думите й, е до такава степен, че „гражданите и слушателите са заливани с поток от думи, които в крайна сметка нищо не значат“.

Експертът допълни, че далеч не само политическите послания влияят върху взимането на решения от страна на гражданите за кого да гласуват.  Последната предизборна кампания обаче, била показателна, че думите в политическото говорене някак не достигат.
 
Целия коментар вижте от видео файла.