fallback

БСП и ГЕРБ не се разбраха за съставяне на широка коалиция

Двете партии имат съгласие и относно незабавната смяна на ръководството на БНБ

26.10.2014 | 00:00 Автор: Ирина Георгиева

БСП и ГЕРБ не се разбраха за съставяне на широка коалиция. Социалистите препотвърдиха, че няма да участват в бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно на 26 октомври след провеждането на консултациите между първата и втората политическа сила в новия 43 парламент. 

На 4 очи Борисов и Миков не успяха да си стиснат ръцете за съвместно управление. След разговора обаче лидерът на ГЕРБ обяви, че е все по-скептичен, че стабилно правителство ще бъде създадено. Причината – единствено реформаторите биха подписали коалиционно споразумение, а патриотите засега биха подкрепили само програма без участие в изпълнителната власт, а в опозиция АБВ биха казала „да“ на конкретни политики. Всичко това води до неприемливия вариант – правителство на малцинството. Затова Борисов постави ултиматум бъдещите коалиционни партньори – партийните лидери да поемат отговорност като участват пряко във властта. Иначе бъдещият кабинет би висял на косъм, а управлението би било лесно бламирано.

"Споделената отговорност означава лидерите вътре в правителството, в противен случай – тип Орешарски, 1 ви юли и избори 2 в 1." - заяви Борисов. 

"Ситуацията след изборите е сложна - по-къс и среден възможен хоризонт за 1,5 г - 3  пъти избори - и още..." - отбеляза Миков.

Още в първия или във втория ден на новия парламент партийните лидери ще седнат на една маса, за да се разберат окончателно формулата на новото управление. 

Извън политическата сага по аферата КТБ партийните лидери на БСП и ГЕРБ хвърлиха вината върху БНБ. Поискаха и рокади по върховете на централната банка. Мотивът на политиците – висшите банкери са бездействали по време на специалния надзор. Едно е сигурно – банковата и политическата развръзка тепърва предстои. 

 

fallback
Още от България
fallback