Асен Василев в Брюксел: Не намираме за балансиран пакета за собствените ресурси

"България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави", заяви финансовият министър

14.07.2023 | 20:29 Редактор: Юлиан Христов
 Асен Василев в Брюксел: Не намираме за балансиран пакета за собствените ресурси

Да се разгледат възможностите и законодателната база във връзка с възможността за използване на замразените активи на руската централна банка. За това призова финансовият министър Асен Василев, който участва днес в Брюксел в редовното заседание на Съвет "Икономически и финансови въпроси" на ЕС, съобщиха от финансовото министерство.

България отбелязва, че не би било полезно сливането на дискусиите относно новите собствени ресурси в бюджета на ЕС и ревизията на Многогодишната финансова рамка и финансовата подкрепа за Украйна. Обърна внимание, че докато дискусията по собствените ресурси ще изисква повече време, то осигуряването на финансова подкрепа за Украйна е спешно.

Министър Василев подчерта, че България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави, се посочва в съобщение на МФ.

Относно пакета за собствените ресурси Василев заяви, че България не го намира за балансиран и че в него се съдържа само един нов ресурс, този на база на приходите от Механизма за въглеродна корекция на границите. Във връзка с останалите два нови ресурса отбеляза, че България е против ресурса на база на Европейската схема за търговия с емисии, тъй като той не се основава на нови приходи и с него единствено се променят сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на ЕС. Що се отнася до новия статистически собствен ресурс на базата на корпоративните печалби акцентира, че той води до нови данъчни приходи за държавите членки. Вече има собствен ресурс на база на БНД и той следва да продължи да се използва, вместо да се правят опити за създаване на нови схеми, основани на теоретични печалби.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Швеция, Чехия, Словакия, Словения, Литва и Румъния по въпроси, свързани с дневния ред на Съвета. Той разговаря и с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис. На тези срещи българският финансов министър запозна своите събеседници с напредъка на България по присъединяването на страната към Еврозоната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Еййй
преди 1 година
Асене, според нашата Конституция и в любимия ти "цивилизован свят" правото на частна собственост е неприкосновено. Сигнализирай за неуместен коментар